(28.05.08) Norsk Huseieforening`s veileder i byggesaker. Oppdatert pr. 03.12.09
Behovet for generell veiledning er svært stort i byggesaker.
Ikke bare private opplever frustrasjon i møte med bygningsmyndighetene. Like ofte kommer profesjonelle utbyggere i utakt med det lokale byggesakskontoret.
Beklageligvis er det ofte byggesakskontorets manglende kompetanse og manglende rådgivning som er årsak til de mange problemer og forsinkelser som oppstår i søknadsprosessene. For mange ganger har vi sett at aktuelle kritiske punkter ikke er tatt opp av byggesakskontorene ved forhåndskonferanse, og som senere danner et grunnlag for avslag på søknaden. I mellomtiden har tiltakshaver hatt flere titusen, kanskje hundretusener i kostnader til arkitekter, utredere, konsulenter og andre for deretter å få en avklaring av at tiltaket ikke kan gjennomføres.
I dag foreligger det imidlertid ingen mulighet for tiltakshavere å få erstattet disse kostnadene.
Kommunen skal gi nødvendig informasjon om rammeforutsetninger og krav knyttet til arealplaner, infrastruktur, aktuelle lover, forskrifter, vedtekter og retningslinjer, dokumentasjonskrav, krav til plassering av tiltaket, behovet for koordinering med aktuelle myndigheter som skal avgi uttalelse etter pbl § 95 nr. 3, kommunens praksis, saksbehandlingsopplegg, mulighet for trinnvis saksbehandling, kontroll, ansvarsregler, krav til ansvarlige, og annet av betydning. Kommunen skal opplyse om antatt saksbehandlingstid og den videre saksbehandling. Kommunen eller tiltakshaver kan invitere representanter for andre berørte parter og organer til konferansen. Kommunen og ansvarlig søker eller tiltakshaver skal på forhånd være gjensidig orientert dersom andre skal delta
Det er vår erfaring at byggesaksmyndighetene på langt vei er lite opptatt av å søke og finne løsninger for de enkelte tiltakshavere.